• Raja Yoga

    Yoga als een weg naar Zelf realisatie. Bewustwording van dat wat je waarachtig bent. Ontdekkingsreis naar de innerlijke wereld. De yoga lessen zijn gericht op het herstellen van het contact met en het evenwicht in jezelf, op zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

    Leer meer »

  • Satsanga Vedisch leven

    Vedisch leven betekent meditatief leven. Vedisch leven is gebaseerd op zelfstudie vanuit de veda’s.  De veda’s zijn één van de oudste geschriften ter wereld. Deze geschriften werden zo’n 5000 jaar geleden, op palmbladen geschreven door wijze oude meesters, die zieners genoemd worden.

    Leer verder »

Raja yoga lessen

Raja Yoga lessen:

Dinsdagavond van 19.00 tot 21.30 uur
Donderdagavond van 19.00 tot 21.30 uur  lees meer over de mogelijkheden...
Locatie: Vedisch Centrum Lutjewinkel, Weereweg 28a te Lutjewinkel.

In het jaar worden de volgende onderdelen behandeld:

1 De eerste stap noemt men in het Sanskriet    YAMAS
Eerst wordt er gewerkt aan het zien en stoppen van oude gewoonten, vooroordelen en houdingen die zich meestal automatisch voordoen. Dit begint met het zien van dit automatisme en hierop toe te zien  respectievelijk zelf observatie en in tweede instantie het weigeren om deze automatisch te laten gebeuren. Zo wordt men bewuster en ontstaat er tijd om de juiste keuze te maken, de juiste beslissing te nemen. Zo wordt geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, kuisheid (iets anders dan onthouding, ook wel zuiverheid genoemd) en niet-begeren beoefend.

2 De tweede stap noemt men in het Sanskriet    NIYAMAS
De ontstane leegte op het morele vlak wordt nu gevuld met de beoefening van zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie, en overgave aan de Allerhoogste, zodat men een gezonde ethische basis krijgt.

3 De derde stap noemt men in het Sanskriet     ÂSANAS (statische houdingen)
Dan kan begonnen worden met het verkrijgen en verstevigen van lichamelijke gezondheid door middel van fysieke oefeningen, die naast het oplossen van klachten en kwalen ook soepelheid en kennis van het fysieke lichaam opleveren. In het lichaam vastgezette emoties worden aangepakt.

4 De vierde stap noemt men in het Sanskriet:    PRÂNÂYÂMA
Omdat de energiekanalen door het voorgaande grotendeels vrijgemaakt worden van blokkades, kan men thans zonder gevaar met het richten van de energiestromen beginnen en de vitaliteit en kracht verhogen. De levenskracht ‘Prana’ komt vollediger tot zijn recht door de mentale techniek van de werkelijke beheersing van energie.

5 De vijfde stap noemt men in het Sanskriet:      PRATYAHÂRA
Hierdoor wordt men echter ook veel gevoeliger op zintuiglijk en motorisch vlak, zodat terugtrekking van energie of onthechtings-oefeningen een pure noodzaak worden om emotionele en mentale chaos te vermijden. In de basiscursus worden aan deze vijf eerste stappen van de Râja Yoga de meeste aandacht besteed. Tevens wordt een begin gemaakt met de laatste drie stappen.

6 De zesde stap noemt men in het Sanskriet      DHÂRANA
Door studie en verdieping in de werking van ons subtiele wezen en het gericht houden van de aandacht op een bepaald onderwerp, wordt de mentale kracht verhoogd.

7 De zevende stap noemt men in het Sanskriet  DHYÂNA
Als de onderbrekingen in die éénpuntige gerichtheid van de aandacht niet meer optreden, spreekt men van meditatie. Het mentale proces wordt rustig en efficiënt.

8 De achtste stap noemt men in het Sanskriet    SAMÂDHI
Tenslotte verkrijgt men ware kennis en de ontplooiïng van hogere vermogens. Dit kan een aanvang nemen door beoefening van contemplatie. Men ontwikkelt op spiritueel plan, door op te gaan in de essentiële aard van de gedachte.Menu